Môže strava fungovať ako spúšťač migrény?
Migréna
29. september 2021
Môže strava fungovať ako spúšťač migrény?
Je neuveriteľné, že niektoré potraviny bohaté na tyramín a histamín môžu ovplyvniť vznik migrenózneho záchvatu.
Ktoré potraviny fungujú ako spúšťač migrény?
Zaradiť sem môžeme: červené víno, plesňové syry, figy, paradajky, produkty z kvasníc, čokoládu, orechy, banány, citrusové plody, pivo, kávu, mliečne výrobky, konzervované údeniny.
Môže káva ovplyvniť výskyt migrény?
Ľudia, ktorí konzumujú väčšie množstvo kávy, môžu častejšie trpieť migrénou. Prečo je tomu tak? Akonáhle nemajú dostatoční prísun kofeínu, rozbolí ich hlava.
Môže hladovanie a nepravidelná strava ovplyvniť výskyt migrény?
Je zaujímavé, že oveľa väčší problém ako potraviny je nevyvážené stravovanie, hladovanie, nepravidelný prísun potravy, nedostatok tekutín. Všetky tieto kroky môžu viesť ku kolísaniu hladiny cukru v krvi a sú zodpovedné za výskyt migrény.
Zdroje:
Kotas R. 2010. Migréna: současnost a perspektiva. Bolest. Roč.13, č.2