Nealkoholová tuková hepatitída
Ide
o zápal pečene, ktorý je prejavom komplikovanej metabolickej poruchy,
najmä v oblasti riadenia látkovej premeny živín, osobitne cukrov
a tukov. Ide o nadmerné hromadenie tuku vo výkonných bunkách
pečene, spojené s postupujúcim zápalom, ukladaním fibrózneho väziva
(fibróza pečene) a neskôr cirhotickou prestavbou tkaniva a zlyhaním
pečene či ďalšími komplikáciami cirhózy.
Podstatnú
úlohu hrá temer všeobecne rozšírený nezdravý životný štýl: nedostatok fyzickej
aktivity, nadmerný prísun kalórií, obezita (25% Slovákov) a nadváha (60%
Slovákov) – najmä hromadenie tuku v oblasti brucha (hoci choroba sa môže
vyskytnúť aj u neobéznych osôb), nadmerný a dlhotrvajúci stres.
Okrem
toho sa uvažuje o vplyve toxických látok v potrave a v životnom
prostredí a o mnohých iných faktoroch. Podstatný vplyv sa pripisuje
zloženiu a fungovaniu baktérií v čreve daného človeka, preukázal sa
aj vplyv niektorých genetických čŕt (polymorfizmov).
Dôvodom
obáv i sústredeného úsilia lekárov a medzinárodných výskumných tímov
po celom svete je alarmujúci nárast počtu pacientov s tukovou hepatitídou
a jej schopnosť spôsobovať pomerne rýchly vývoj cirhózy, jej závažných
komplikácií, vrátane zlyhania pečene a vzniku karcinómu. Pri vskutku
obrovskom počte týchto pacientov predstavuje nárast spomínaných komplikácií
ozajstnú zdravotnú hrozbu – a vyžaduje si urgentné a účinné riešenie.2
Popri
spomínanom výskumnom úsilí, rozhodujúcim sa ukazuje angažovanie, zodpovednosť
a racionálne motivovaná aktivita samotného pacienta. Jeho informovanosť,
zodpovednosť, pochopenie závažnosti spomínaných rizík a schopnosť urobiť
niečo aktívne pre svoje zdravie. Už mierne zníženie hmotnosti u obézneho
človeka môže znížiť aktivitu tukovej hepatitídy, spomaliť alebo zastaviť vývoj
fibrózy, cirhózy a ich komplikácií.3
Rozhodujúcou,
a azda i najťažšou úlohou je získať pre skutočnú spoluprácu pacienta,
ako vzdelaného a cieľavedomého partnera – i celú verejnosť. Vrátane
predstaviteľov štátnych orgánov a inštitúcií. Najmä s ohľadom na
nealkoholový tukový zápal či alkoholové alebo toxické poškodenie pečene.
Zdroje:
1.
Carithers
RL et McClain CJ. 2016. Alcoholic liver disease. In: Feldman M, Friedman LS,
Brandt LJ, eds. Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease.
10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders. chap 86.
2.
Chalasani
NP. Alcoholic and nonalcoholic steatohepatitis. In: Goldman L, Schafer AI, eds.
Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2020:chap 143.
3.
Hübscher
SG. Alcohol-induced liver disease. In: Saxena R, ed. Practical Hepatic
Pathology: A Diagnostic Approach. 2nd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap
24.