Kyselina listová - Vitamín B9
Aktuálna téma mesiaca
17. február 2021
Kyselina listová - Vitamín
B9
História kyseliny listovej a jej syntéza začína už
v roku 1931. Až v roku 1946 sa ju podarilo úspešne syntetizovať
doktorovi R. B. Angierovi a jeho tímu. Meno sa odvodzuje z latinského
"folium" (list), pretože táto látka bola prvýkrát v r. 1940 izolovaná
zo špenátu.
Prečo je dôležitá?
Je nevyhnutná pre všetky procesy bunkového delenia a
rastu, má svoje miesto pri syntéze nukleových kyselín, správny vývoj a rast
bielych krviniek a je súčasťou našich génov a chromozómov.1

Kyselina listová - Kde sa nachádza
Kyselina listová sa nachádza v potravinách
rastlinného aj živočíšneho pôvodu, podľa novších analýz je 50 % vo viazanej
forme a 50 % vo voľnej forme.2
Zdrojmi v potrave sú: zelená zelenina (šalát,
špenát) a ďalšie druhy zeleniny (paradajky, ružičkový kel, kel, kapusta, zelený
hrášok, uhorky, tekvice, červená repa, karfiol, brokolica, špargľa, mrkva),
ovocie (pomaranče, mango, avokádo, banány, čerešne, višne, jahody), strukoviny,
obilné klíčky, celozrnné obilniny, orechy a kvasnice. Dobrým zdrojom sú aj
vnútornosti, vajcia, kyselina listová sa nachádza v mäse, rybách. V mlieku a v
mliečnych výrobkoch je relatívne nízky výskyt kyseliny listovej.3
Ako sa prejavuje jej nedostatok?
Hlavným príznakom nedostatku kyseliny listovej
v organizme je megaloblastická anémia (chudokrvnosť sprevádzaná
prítomnosťou veľkých nezrelých červených krviniek v kostnej dreni). Výrazný
nedostatok kyseliny listovej v pohlavných žľazách spôsobuje sterilitu u
oboch pohlaví. Zvlášť u starších osôb dochádza k neuropsychickým poruchám
(depresia, degenerácia miechy a iné nervové ochorenia). U tehotných môže
viesť k rôznym vrodeným chybám.4
Zdroje:
1. Carmel R. 2006. Folic acid. In: Shils ME, et al.
(Hrsg.) Modern Nutrition in Health and Disease. 10. Aufl., Lippincott Williams
& Wilkins, Philadelphia. 470–481
2. Elmadfa I, Leitzmann C. 2004. Ernährung des
Menschen. 4. korrigierte und aktualisierte Aufl age. Verlag Eugen Ulmer
Stuttgart; 380–390 s.
3. Souci-Fachmann-Kraut2000: Die Zusammensetzung
der Lebensmittel. Nährwerttabellen. 6. revidierte und ergänzte Auflage.
Medpharm Scientifi c Publishers Stuttgart.1–850 s.
4. Balk EM. 2007. Vitamin B6, B12, and folic acid
supplementation and cognitive function; a systematic review of randomized
trials. Arch. Intern Med. 167: 21–30.