Stravovanie pacienta so Sklerózou multiplex
Skleróza multiplex
7. december 2020
Stravovanie pacienta so Sklerózou multiplex
Skleróza multiplex je komplexná, multifaktoriálna neurologická choroba,
kde výživa pacienta je jedným z environmentálnych faktorov zapojených do jeho
patogenézy.
Na základe odborných prác a na základe skúseností zo strany
odbornej verejnosti je pre pacienta so Sklerózou multiplex nesmierne dôležitá
vyvážená strava. U pacientov s týmto ochorením sa odporúča strava s
nízkym obsahom tukov a s vysokým obsahom vlákniny. Strava by mala zároveň obsahovať
bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, ale všetko v správnom pomere.
Strava by mala byť doplnená o omega-3
a 6 mastné kyseliny. Je zaujímavé, že v častiach sveta, kde sa konzumujú
vo vyššej miere ryby, nie je zaznamenaný vyšší výskyt Sklerózy multiplex. Preto
práve esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre tento typ pacientov.
Ovocie a zelenina zabezpečí nielen rovnováhu organizmu, ale aj
fakt, že u pacienta nedochádza k zvyšovaniu telesnej hmotnosti.
Sú však aj potraviny, ktoré sa rozhodne neodporúčajú pacientom so
Sklerózou multiplex. Patria k nim napríklad mliečne výrobky. Prečo je tomu
tak?
U niektorých pacientov so Sklerózou multiplex je zaznamenaná intolerancia
laktózy (mliečneho cukru), preto je podstatné, aby sa táto alergia vylúčila alebo
potvrdila a následne by mali byť práve mliečne výrobky vylúčené zo stravy.
Sú však aj pacienti so Sklerózou multiplex, ktorí sú celiatici. Celiakia
je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje tenké črevo a vyvoláva neznášanlivosť
na bielkoviny pšenice, jačmeňa, ovsa či raži. Ak sa u pacienta so
Sklerózou multiplex potvrdí celiakia, je potrebné, vylúčiť zo stravy všetky
potraviny, ktoré obsahujú lepok, ale aj rafinovaný cukor1. Nevyhnuté je v takomto
prípade konzumovať potraviny, ktoré je možné kúpiť v obchodoch pod značkou:
glutein free.
Zdroje:
Beckett J. M. et al. Diet and Multiple Sclerosis: Scoping Review of
Web-Based Recommendations. 2019. Interact J Med Res.