Jarné potulky prírodou môžete okrem pozorovania avifauny využiť aj na
zber medvedieho cesnaku.
Táto u nás hojne sa vyskytujúca zelená rastlinka má veľa
preukázaných blahodarných účinkov na podporu našej imunity, má silné
detoxikačné schopnosti, pomáha ľuďom pri žalúdočných problémoch, pri vysokom
krvnom tlaku, rôznych zápalových ochoreniach a veľa iných. Môžeme snáď
ešte vypichnúť mimoriadne úspešný ochranný účinok proti upírom 😊 – ten sa však viaže na minulosť.
Ako ho nájdete?
Medvedí cesnak sa vyskytuje najmä v listnatých lužných lesoch, na
miestach s dostatkom vlhkosti. Zberá sa v marci a v apríli.
Väčšinou ho neprehliadnete, nakoľko sa vyskytuje vo veľkých „húfoch“, ktoré
pripomínajú zelené koberce a sú typické svojou prenikavou cesnakovou
vôňou. Práve táto vôňa vám pomôže, aby
ste si ho nepomýlili s podobne vyzerajúcou ale jedovatou konvalinkou.
A ako ho môžete konzumovať? Niekoľko veľmi jednoduchých receptov
ponúkame v našej Kuchyni mesiaca. Stačí si ich len prečítať.